PR

Regels bij wedstrijden

  • (0) comments
  • 01/02/2024

Tijdens een concours kwam het zo maar ter sprake, Wist je dat er regels zijn over de lengte van de zweep?

Toen kwam het idee om daar eens een stukje over te  schrijven als blog voor de PSVA website.
Als je alles wilt weten over de regels binnen de paardensport, wie kun je dan het beste vragen? Bea natuurlijk. Zij heeft echt heel veel ervaring en is ook al een tijdje toezichthouder bij de KHNS.

 

Bea legt uit:

Als je met je paard/pony wedstrijden gaat rijden, dan kan het zijn dat je wedstrijddocumenten gecontroleerd worden. Het paspoort is er één van. In het paspoort staat onder andere de naam, het chipnummer, het ras, de leeftijd, de kleur, het geslacht, de kentekenen en indien mogelijk de afstamming van het paard/pony vermeld.

  1. Medisch inlegvel
    Alle paarden/pony's moeten een paardenpaspoort hebben met medisch inlegvel. Het paspoort moet op de wedstrijd getoond kunnen worden, vergeet deze niet mee te nemen! Ook tijdens vervoer bijv. naar les moet je het paspoort bij je hebben!
  2. Vaccinaties (artikel 47 van het Algemeen Wedstrijdreglement). De vaccinaties moeten in het paspoort geregistreerd zijn:
     
    • Een basisenting (twee vaccinaties die tussen de 21 en 92 dagen gegeven zijn)
    • De jaarlijkse enting (niet langer dan 12 maanden na de laatste enting)
    • Alle vaccinaties moeten een entdatum, batchsticker/geschreven batchnummer, handtekening en (praktijk)stempel van de dierenarts hebben
    • Minimaal 7 dagen na een vaccinatie mag je niet deelnemen aan een wedstrijd!
    • Voor paarden geboren in het jaar 2022 of later dient de basisvaccinatie tegen influenza uit drie vaccinaties te bestaan: De tweede vaccinatie moet minimaal 21 en maximaal 92 dagen na de eerste zijn toegediend, gevolgd door een derde vaccinatie die minimaal 5 maanden en maximaal 7 maanden na de tweede vaccinatie moet zijn toegediend (voorbeeld: wanneer een paard op 1 januari 2023 zijn tweede vaccinatie heeft gekregen moet de vaccinatie tussen 1 juni en uiterlijk op 1 augustus 2023 zijn toegediend). In de periode tussen de eerste en de tweede vaccinatie mag het paard niet op wedstrijden worden uitgebracht. In de periode tussen de tweede en de derde vaccinatie mag het paard op wedstrijd worden uitgebracht met inachtneming van lid 3c van artikel 47 van het Algemeen Wedstrijdreglement. 

3. Meethistorie (bij pony’s, artikel 30 van het Algemeen Wedstrijdreglement)

Iedere pony moet voordat wordt deelgenomen aan een wedstrijd (in ieder geval eenmaal) gemeten zijn, zodat in de juiste categorie wordt deelgenomen

Tot en met het achtste levensjaar moet de pony ieder jaar gemeten zijn.

 

Mocht je nou nog vragen hebben, over de regels, of in de paardensport algemeen, mail deze dan naar info@paardensportverenigingaalten.nl en dan proberen we deze in een volgend blog te beantwoorden.